top of page
Sven Boonen

Hasp-O Zepperen simuleert crisisoefening

Bijgewerkt op: 28 mrt 2019

In Hasp-O Zepperen werd vandaag een crisisoefening georganiseerd waarbij men een noodscenario simuleerde. De directie van de Truiense katholieke scholen, hun preventieteam, administratieve medewerkers en crisispsycholoog Erik de Soir namen er aan deel.


Het gesimuleerde noodscenario omvatte een gasexplosie in de leerkeuken waarbij vier leerlingen gewond raken en één leerling ernstige brandwonden opliep. De toneelzaal functioneerde tijdens de oefening als opvangkamer die onderdak bood aan de familie van de slachtoffers, het crisisteam, de pers en toevallige passanten. Een geïmproviseerd secretariaat en crisispsycholoog Erik de Soir leidden de operatie in goede banen.


“We oefenen op de dag waarvan we hopen dat die nooit aanbreekt. Maar toch, als het zover is zijn we voorbereid en willen we niet in paniek op zoek naar een stoffig noodscenario ergens onderaan een kast. De directie en het crisisteam werken sinds 2012 aan dit noodboek,” vertelt Catharina Peersman—directeur van Hasp-O Zepperen—aan Het Laatste Nieuws. “We hebben het gelukkig nog nooit moeten gebruiken, maar we zijn liever goed voorbereid. Het leek ons daarom een nuttige oefening om het plan jaarlijks professioneel te toetsen aan een noodscenario. Vandaar dat we ook met crisispsycholoog Erik de Soir samenwerken.”


De Soir is geen onbekende naam in de begeleiding aan getroffenen van verkeersongevallen, branden, collectieve noodsituaties en oorlogssituaties. Zo was hij verantwoordelijk voor de psychologische ondersteuning van de betrokken brandweerlui bij de aanslagen in Zaventem en Maalbeek. Daarnaast was hij nauw betrokken bij de opvang van de nabestaanden van de busramp in Sierre en begeleidde de Lommelse school ’t Stekske gedurende drie jaar bij het verwerkingsproces.


“Een nooddraaiboek is zoals een brandverzekering, je hoopt ze nooit te moeten gebruiken, maar het is van belang ze regelmatig door te nemen en bij te stellen waar nodig,” vertelt De Soir.


In dit scenario ging men dieper in op het communicatieluik. Hoe reageer je tegen de medeleerlingen van slachtoffers? Hoe breng je het nieuws naar hun ouders? Hoe ga je om met de media (een complex gegeven in tijden van sociale media)? Daarom kreeg de directie mediatraining mee.


“Lieg nooit, ook al kom je er niet goed uit  en hou al zeker geen informatie achter," adviseert VTM-journaliste Caroline Van Nunen. "Met alle sympathie voor wijlen Jean-Luc Dehaene, maar ‘no comment’ is uit den boze. Het is helemaal niet erg als je gewoon zegt dat je het niet weet, maar dat je er mee bezig bent om op een later moment de pers te informeren. En bovenal, verzorg je social media.”


Op 27/03 zond TV Limburg een reportage uit omtrent de rampoefening.




56 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page