top of page

Hasp-O Zuid herdenkt 75 jaar bevrijding Auschwitz met een kunstwerk getiteld ‘De droomboom’

De droomboom is een monument, ontworpen door onze leerlingen van Hasp-O Zuid. Het staat voor de hoop op een diverse samenleving, vrij van vooroordelen, uitsluiting, discriminatie en racisme.

Dit schooljaar nemen leerlingen van Hasp-O Zuid deel aan het project ‘Trein der 1000’. Dit internationale, educatieve project is een initiatief van het War Heritage Institute, de Auschwitz Stichting en de FIR ter herdenking van de overwinning van de democratie op Nazi-Duitsland. In mei zullen 16 leerlingen, samen met 1000 andere jongeren uit verscheidene landen, met de trein naar Polen reizen om een bezoek te brengen aan Auschwitz – Birkenau.

Het zelf ontworpen monument is een onderdeel van dit project.

Met de droomboom willen wij weergeven hoe de samenleving in verleden, heden en toekomst omgaat met mensen die in hun ogen ‘anders zijn’.

De groeiende boom symboliseert de evolutie en onze hoop op een verdraagzamere samenleving.

De stam van de boom is doods en koel. Hij verwijst naar de praktijken van de Nazi’s voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog. De prikkeldraad symboliseert het opsluiten en vermoorden van mensen die ‘anders’ zijn, in concentratiekampen.

De zwarte en witte blaadjes geven de ‘wij-tegen-zij ‘ houding en het zwart-wit denken weer.

De gevallen vlinders staan voor een samenleving waar mensen zichzelf niet kunnen zijn.

Groene blaadjes, tekens van diversiteit, worden eerst nog grotendeels onderdrukt. Maar toch zijn er reeds verhalen van hoop, verhalen van mensen die zich verzetten tegen het zwart-wit denken. Het helpen van ondergedoken Joden en politieke vijanden is hier een voorbeeld van.

Naarmate de boom groeit, zien we meer en meer groene blaadjes. In het heden worden in onze samenleving reeds veel inspanningen gedaan omtrent inclusie en diversiteit. We denken aan mensenrechten, vrijheid van meningsuiting, religie, seksuele voorkeur, ondersteuning van mensen met een beperking, …

Onze boom wordt kleurrijker! Vlinders met allerlei kleuren nestelen zich in de boom en fladderen er vrolijk rond. Zij staan symbool voor nieuw leven, voor wedergeboorte, voor ons geloof dat diversiteit ons leven, onze school en onze wereld zoveel rijker maakt.

Toch moeten we kritisch blijven kijken naar onze samenleving. Extreem religieuze en politieke ideologieën, terrorisme, discriminatie, racisme, het zijn problemen die nog steeds voorkomen. Daarom is onze hoop voor de toekomst: een samenleving waar respect en begrip voor elkaar centraal staan. Een diverse samenleving waar mensen zichzelf kunnen zijn, zonder vooroordelen.

Op onze school, Hasp-O Zuid, willen we alvast een engagement aangaan om samen te bouwen aan een kleurrijke school waar iedereen ongeacht geslacht, geloof, afkomst, geaardheid, intellect, … naar waarde geschat wordt en niemand meer of minder is dan een ander!!!


Onze leerlingen aan het woord over uitsluiting:


‘In de lagere school werd ik bij een spel uitgesloten omdat ik anders was dan zij. Ik was zwart. Gelukkig was er iemand die zei dat ik bij haar mocht komen staan.’


‘Ik voelde me uitgesloten in het eerste jaar. Ik mocht niet mee als anderen ergens naartoe gingen. Dan ging ik bij andere jongeren staan. Zij zeiden: ‘Je moet je er niets van aantrekken!’


‘Als iemand andere kleren draagt dan de rest van de groep, vinden zij dat niet ok. Dan voelt die jongen zich gekwetst. Jongeren worden vaak uitgesloten omdat ze minder geld hebben dan anderen.’


Boodschappen van onze leerlingen aan de wereld vandaag:


Kijk niet naar het uiterlijk maar naar het innerlijk van een persoon.

Uitsluiten is niet OK. Je moet iedereen accepteren zoals hij/zij is.

Lang leve vrede!!!

Ik ben open tegen iedereen. Ik praat met iedereen.

343 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page